99 Camry Stalls After Warm Start - Toyota Nation Forum : Toyota Car and Truck Forums
3rd & 4th Generation (1992–1996 & 1997–2001) Toyota Camry Discussion for years: 1992-1996 & 1997-2001 Topics of discussion range from fuel economy, safety, modifications, performance all involving America's favorite family car, the Toyota Camry.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
#1 Old 08-07-2007, 02:21 PM
New TN User
 
Join Date: Aug 2007
Location: USA
Posts: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader Score: 0 reviews
(Thread Starter)
99 Camry Stalls After Warm Start

I occasionally have the same problem as this lady here:

http://www.toyotanation.com/forum/ar.../169169-1.html

I noticed it about 4 years ago and it happened again in this last week. Thinking back, it seems to only happen around this time of year. Not sure if it is because we are travelling more, or the hot humid WV weather is doing it or what.

I don't think it is the IAC (But I'm not pro) as I do clean that out occasionally with some carb cleaner. I do that because it used to start yet idle real low with the possibility of quitting. I squirt some carb cleaner in the IAC at start and it opens right up and idles fine.

This only happens after driving for a while. At sometimes it will take quite a few attempts to get it to start again once it stalls out.

Thoughts, ideas?
RyanCamry is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 Old 08-08-2007, 06:39 AM
One with the force
 
Join Date: Feb 2006
Location: USA
Posts: 1,526
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 54 Times in 50 Posts
iTrader Score: 0 reviews
Engine? I'm wondering if the car is flooding when sitting hot? Does it have a cold start injector? Anyway, try holding the gas pedal to the floor the next time it does not start and see if that helps. If it starts OK then I'd look for a flooding problem.

1995 Camry Wagon LE. 2.2 4cyl, 5S-FE, Auto, 187K
Stillrunning is offline  
#3 Old 08-08-2007, 10:22 AM
New TN User
 
Join Date: Aug 2006
Location: Canada
Posts: 26
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by RyanCamry
I occasionally have the same problem as this lady here:

http://www.toyotanation.com/forum/ar.../169169-1.html

I noticed it about 4 years ago and it happened again in this last week. Thinking back, it seems to only happen around this time of year. Not sure if it is because we are travelling more, or the hot humid WV weather is doing it or what.

I don't think it is the IAC (But I'm not pro) as I do clean that out occasionally with some carb cleaner. I do that because it used to start yet idle real low with the possibility of quitting. I squirt some carb cleaner in the IAC at start and it opens right up and idles fine.

This only happens after driving for a while. At sometimes it will take quite a few attempts to get it to start again once it stalls out.

Thoughts, ideas?
same car sam problem before. It needs some clean up on IAC and Throttle body. There maybe some leakage on the intake air flow also. The regular carb cleaner is not enough. You need to take off some parts and hose to clean up and check. I did in a garage with $30 1 year ago, it never happened again.
zq_frank is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Toyota Nation Forum : Toyota Car and Truck Forums > Toyota Passenger and Sports Car Forums > Camry and Solara Forum > 3rd & 4th Generation (1992–1996 & 1997–2001)

Bookmarks

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome