Code U0100 U0101 - Toyota Nation Forum : Toyota Car and Truck Forums


» Auto Insurance
» Featured Product
Advertisement
Wheel & Tire Center

Go Back   Toyota Nation Forum : Toyota Car and Truck Forums > Toyota Passenger and Sports Car Forums > Camry and Solara Forum > 5th & 6th Generation (2002-2006 & 2007-2011)

5th & 6th Generation (2002-2006 & 2007-2011) Toyota Camry Discussion for years: 2002-2006 & 2007-2011 Topics of discussion range from fuel economy, safety, modifications, performance all involving America's favorite family car, the Toyota Camry.

ToyotaNation.com is the premier Toyota Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 10-22-2011, 02:04 PM   #1 (permalink)
New TN User
 
Join Date: Jul 2010
Location: Portland, OR
Posts: 4
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader Score: 0 reviews
View Bilbojankins's Photo Gallery
Angry Code U0100 U0101

Hey all,

Last couple days have been experience these codes pop up. First time I took to auto-zone the guy told me there is no such thing as U codes... because his computer couldn't give him a explanation lol So doing a little research and...

DTC U0100 Lost Communication with Engine Control Module (ECM)

DTC U0101 Lost Communication with Transmission Control Module (TCM)

I did notice coming home from a long distance that the transmission was having trouble figuring out what gear it should be in and when shifted over to sport shift (automatic) it would recognize it at first but then would quickly go back to drive mode on dash.

The car is a 07 Camry SE v6 auto, it has 55k on the odometer. I haven't been able to find any good info on what could of caused it and/or any fixes that I could do before I take it to the dealer.
Bilbojankins is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 10-22-2011, 05:51 PM   #2 (permalink)
Twin & (1 of 8)
 
Luna2's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Greenbush, USA
Posts: 1,350
Gameroom cash: $812650
Thanks: 20
Thanked 153 Times in 145 Posts
iTrader Score: 1 reviews
View Luna2's Photo Gallery
Quote:
Originally Posted by Bilbojankins View Post
Hey all,

Last couple days have been experience these codes pop up. First time I took to auto-zone the guy told me there is no such thing as U codes... because his computer couldn't give him a explanation lol So doing a little research and...

DTC U0100 Lost Communication with Engine Control Module (ECM)

DTC U0101 Lost Communication with Transmission Control Module (TCM)

I did notice coming home from a long distance that the transmission was having trouble figuring out what gear it should be in and when shifted over to sport shift (automatic) it would recognize it at first but then would quickly go back to drive mode on dash.

The car is a 07 Camry SE v6 auto, it has 55k on the odometer. I haven't been able to find any good info on what could of caused it and/or any fixes that I could do before I take it to the dealer.
The TCM is a pass through the ECM. Check all of your wiring for damage. Power-train warranty?
__________________

2011 XLE, I4, AT, Sliver, New May 2, 2010
MFG 02/25/2010
Accident w/frame damage, got rid of car.
No Toyota in possession, now.
Luna2 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-22-2011, 07:03 PM   #3 (permalink)
New TN User
 
Join Date: Jul 2010
Location: Portland, OR
Posts: 4
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader Score: 0 reviews
View Bilbojankins's Photo Gallery
Got with a buddy and we went through the wiring testing ohm/voltage and using alldata instructions. Everything checked out ok. I have reset ecm and waiting to see if it comes back on. He seems to think its a bad ecm.
Bilbojankins is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-22-2011, 07:10 PM   #4 (permalink)
Twin & (1 of 8)
 
Luna2's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Greenbush, USA
Posts: 1,350
Gameroom cash: $812650
Thanks: 20
Thanked 153 Times in 145 Posts
iTrader Score: 1 reviews
View Luna2's Photo Gallery
Quote:
Originally Posted by Bilbojankins View Post
Got with a buddy and we went through the wiring testing ohm/voltage and using alldata instructions. Everything checked out ok. I have reset ecm and waiting to see if it comes back on. He seems to think its a bad ecm.
Best of luck...
I hope it was an electronic "burp".
__________________

2011 XLE, I4, AT, Sliver, New May 2, 2010
MFG 02/25/2010
Accident w/frame damage, got rid of car.
No Toyota in possession, now.
Luna2 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Toyota Nation Forum : Toyota Car and Truck Forums > Toyota Passenger and Sports Car Forums > Camry and Solara Forum > 5th & 6th Generation (2002-2006 & 2007-2011)

Bookmarks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Toyota Nation Forum : Toyota Car and Truck Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -5. The time now is 12:19 PM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.
ToyotaNation.com is an independent Toyota/Lexus enthusiast website. ToyotaNation.com is not sponsored by or in any way affiliated with Toyota Motor Sales, USA, Inc. The Toyota, Lexus and Scion names and logos are trademarks owned by Toyota Motor Sales, USA, Inc.