Outside Temperature Display Not Working? - Toyota Nation Forum : Toyota Car and Truck Forums
1st Generation (1995-1999) Specific discussion of the first generation Toyota Avalon

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
#1 Old 07-13-2009, 02:00 AM
Official TN Member
 
Join Date: Jan 2009
Location: C-H-I-C-A-G-O
Posts: 97
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader Score: 0 reviews
(Thread Starter)
Question Outside Temperature Display Not Working?

so the display that is in the car that tells you what the temp is outside is not working. Been like this for couple days now.

At first it will go completely blank, then it will have --. The yesterday it was working again and now today it was blank again

Anyone have any idea what is going on? Where is the sending unit located?

Hope to find a resolution please
95AVALON_GUY is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 Old 07-14-2009, 12:20 AM
Official TN Member
 
Join Date: Jan 2009
Location: C-H-I-C-A-G-O
Posts: 97
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader Score: 0 reviews
(Thread Starter)
Anyone??????
95AVALON_GUY is offline  
#3 Old 07-14-2009, 12:26 AM
Official TN Member
 
Chunkywolf's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Arl. Hts. IL
Posts: 276
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 4
Thanked 15 Times in 14 Posts
iTrader Score: 0 reviews
I have no idea on how it works mostly, but i do know that the temp control unit behind the HVAC knobs is the computer that calculates it, the display up top doesn't do much else but show it. You may want to just unplug the HVAC section for a few minutes and plug it back in.

Black 95 Avalon XLS 209k
2015 Cascadia DD15 5k

Last edited by Chunkywolf; 07-14-2009 at 12:28 AM.
Chunkywolf is offline  
#4 Old 07-16-2009, 02:26 AM
Official TN Member
 
Join Date: Jan 2009
Location: C-H-I-C-A-G-O
Posts: 97
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader Score: 0 reviews
(Thread Starter)
Quote:
Originally Posted by Chunkywolf View Post
I have no idea on how it works mostly, but i do know that the temp control unit behind the HVAC knobs is the computer that calculates it, the display up top doesn't do much else but show it. You may want to just unplug the HVAC section for a few minutes and plug it back in.
I can try to umplug it.. But i thought that by the front bumper was some sort of sensor with a sending unit?

How can the computer INSIDE the car show the temp that is being displayed on the OUTSIDE of the car??
95AVALON_GUY is offline  
#5 Old 07-16-2009, 10:31 AM
Official TN Member
 
Chunkywolf's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Arl. Hts. IL
Posts: 276
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 4
Thanked 15 Times in 14 Posts
iTrader Score: 0 reviews
From what I understand, there are 2 or 3 temperature sensors that are then averaged to give you the outside temp. I haven't checked, but that's what I heard.

Also, the temperature is processed by the HVAC computer. I know this, because when I unplugged my HVAC unit to replace the lights in it, my temp display read -4 for an hour, and the heat was blasting. this may be different on manual HVAC though

Black 95 Avalon XLS 209k
2015 Cascadia DD15 5k
Chunkywolf is offline  
#6 Old 07-16-2009, 06:34 PM
Official TN Member
 
Join Date: Jan 2009
Location: C-H-I-C-A-G-O
Posts: 97
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader Score: 0 reviews
(Thread Starter)
i wonder if the bulb itself when out???? But i will try to unplug and see if it fixes it...
95AVALON_GUY is offline  
#7 Old 07-17-2009, 05:33 PM
Official TN Member
 
Join Date: Jan 2009
Location: C-H-I-C-A-G-O
Posts: 97
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader Score: 0 reviews
(Thread Starter)
Today the temp decided to work I still have not taken the wiring harness out from behind the HVAC controls...

When i was getting closer to home the temp went from 69* ---> - - ---> to a blank screen again....

Last edited by 95AVALON_GUY; 07-17-2009 at 06:20 PM.
95AVALON_GUY is offline  
#8 Old 07-24-2009, 04:00 PM
New TN User
 
Join Date: Sep 2006
Location: Virginia
Posts: 46
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader Score: 0 reviews
I don't have an answer for you, but I am subscribing to the thread because my wifes car has the exact same problem. The sensor that sends the temp signal is down at the bottom of the bumper. It kind looks like a black deer horn. I replaced my wifes with one from the junkyard (could have been good or bad I don't know) and it did not change anything. It still shows "--" Please post back if you figure it out and I will do the same.
cardana24 is offline  
#9 Old 07-25-2009, 05:18 PM
Official TN Member
 
Join Date: Jan 2009
Location: C-H-I-C-A-G-O
Posts: 97
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader Score: 0 reviews
(Thread Starter)
Quote:
Originally Posted by cardana24 View Post
I don't have an answer for you, but I am subscribing to the thread because my wifes car has the exact same problem. The sensor that sends the temp signal is down at the bottom of the bumper. It kind looks like a black deer horn. I replaced my wifes with one from the junkyard (could have been good or bad I don't know) and it did not change anything. It still shows "--" Please post back if you figure it out and I will do the same.
I saw that same sensor on the car that you are talking about. Does that send the info to the inside of the car? I tried to get the sensor off, but that thing is stuck on there lol. I will have to try it again another day to get it off maybe spray it with some dielectrical grease.

I washe my car yesterday, and i'll be damned it is working right now

I dunno what to tell you...
95AVALON_GUY is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Toyota Nation Forum : Toyota Car and Truck Forums > Toyota Passenger and Sports Car Forums > Avalon Forum > 1st Generation (1995-1999)

Bookmarks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Toyota Nation Forum : Toyota Car and Truck Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome