Engine Tapping Noise worse on cold starts? - Toyota Nation Forum : Toyota Car and Truck Forums


» Auto Insurance
» Featured Product
Advertisement
Wheel & Tire Center

Go Back   Toyota Nation Forum : Toyota Car and Truck Forums > Toyota Truck, SUV and Van Forums > Tacoma Forum > 2nd Generation (2005+)

2nd Generation (2005+) Discussion area for the 2nd generation of the Toyota Tacoma

ToyotaNation.com is the premier Toyota Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 11-04-2008, 03:24 PM   #1 (permalink)
Official TN Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: PA
Posts: 263
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader Score: 0 reviews
View TacoNick's Photo Gallery
Engine Tapping Noise worse on cold starts?

Lately on cold mornings, my 05 with 59K has a really loud engine tapping noise when I first start it until it warms up. I think it's the same usual tapping noise that all of these engines including mine have, but is it normal for it to be louder on cold morning starts? Cold starts later in the day after the truck has been sitting for hours, but when the outside temp is warmer, are okay.
TacoNick is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-04-2008, 03:33 PM   #2 (permalink)
Official TN Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: MA
Posts: 182
Thanks: 1
Thanked 3 Times in 3 Posts
iTrader Score: 0 reviews
View MushyB's Photo Gallery
unfortunately like you said, that noise is normal to our tacos..... it shouldn't be but it is. my truck is louder when it's cold out on a cold start. It almost sounds like the manifold ticking noise when the gasket is blown out or the manifold is cracked but if they're coming from the factory like this then i can only assume it's not that. I've read before that replacing the manifold or putting on headers will eliminate this noise, but it just doesn't make sense to me.
MushyB is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2008, 03:39 PM   #3 (permalink)
Official TN Member
 
Join Date: Jun 2007
Location: California
Posts: 482
Gameroom cash: $341470
Thanks: 167
Thanked 29 Times in 28 Posts
iTrader Score: 0 reviews
View canddmeyer's Photo Gallery
My 2003 4Runner makes the same noise. Use synthetic oil and it goes away....at least mine does.
canddmeyer is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2008, 10:00 PM   #4 (permalink)
Yota Lover
 
Join Date: Oct 2007
Location: Covington, LA
Posts: 134
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader Score: 1 reviews
View juddemt's Photo Gallery
when i first got my 06 i noticed that same sound on cold starts. as soon as i switched to synthetic no more noise. regular oil is cold, thick and doesn't circulate the engine quickly until it warms up. synthetic isn't affected by the cold temp as much and therefore begins circulating more easily and quickly. it's all about the lube!!!!!!!!
__________________
08 Tacoma V6 Auto TRD O/R 4WD. My mods are growing and in progress
juddemt is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2008, 10:15 PM   #5 (permalink)
Griff
 
Join Date: Apr 2008
Location: New York
Posts: 914
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
iTrader Score: 0 reviews
View griffin407c's Photo Gallery
i use synthetic and noticed a slight decrease in noise.... it didn't completely stop like some of you are saying
griffin407c is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2008, 11:25 PM   #6 (permalink)
Official TN Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: canada
Posts: 59
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
iTrader Score: 0 reviews
View black85-white05's Photo Gallery
I noticed the cold weather tic today.

I heared the tick clearly today,now thats it's a bit colder out I guess.I drove slowly and waited for it to go away but then forgot about it. My mechanic uses AMSOIL in my truck and OEM filter. Not really worried . 26,000 mi
black85-white05 is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2008, 09:11 PM   #7 (permalink)
Its Got What Plants Crave
 
Mountainman92325's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: The Dirty South
Posts: 153
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Lifetime Supreme Member
iTrader Score: 0 reviews
View Mountainman92325's Photo Gallery
I don't know about you guys, mine doesn't sound like the manifold. it sounds more like the rocker arms sticking or hitting on something, i would describe it as sounding like a bag of ass. had my local dealership check it out, and they told me its "normal valve-train noise".

only good thing is that they washed it for me free of charge.

Is this something similar to what you're hearing?
__________________
Mountainman92325 is offline   Reply With Quote
Old 11-19-2008, 03:10 PM   #8 (permalink)
New TN Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: New England
Posts: 82
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader Score: 0 reviews
View PatsSfan's Photo Gallery
Use Amsoil.
PatsSfan is offline   Reply With Quote
Old 11-19-2008, 03:52 PM   #9 (permalink)
Certified Imposter
 
SMEbay's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: York, Pennsylvania, USA
Posts: 1,408
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
iTrader Score: 3 reviews
View SMEbay's Photo Gallery
"German" Castrol FTW!
__________________
'06 DC SB Sport, V6, AT, 4X4, MB Gunner 6's, Bridgestone AT, 285/75/16, 884s w/top plate spacer & 1.5" blocks in rear. TSB rear springs... R. I. P.
"The older I get, the better I was."
SMEbay is offline   Reply With Quote
Old 11-19-2008, 03:57 PM   #10 (permalink)
Tina come get some ham
 
R0dzilla7's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Virginia
Posts: 905
Gameroom cash: $309850
Thanks: 2
Thanked 1 Time in 1 Post
Lifetime Supreme Member
iTrader Score: 0 reviews
View R0dzilla7's Photo Gallery
I Use M1 Syn And It Does Sound Louder In The Wintertime. Not Sure Why But I Doubt That It's Something Other Than A Nuisance. I'm At 60k On My 05
R0dzilla7 is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2008, 11:02 AM   #11 (permalink)
Official TN Member
 
Join Date: May 2008
Location: Charlotte, NC
Posts: 198
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
iTrader Score: 0 reviews
View jbjones85's Photo Gallery
mine is slighly louder for about 10 seconds when it first starts up. 115K and still good.
jbjones85 is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2008, 08:46 PM   #12 (permalink)
jpspartan09
 
08impulseredtacoma's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Louisiana
Posts: 454
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader Score: 0 reviews
View 08impulseredtacoma's Photo Gallery
(10,200 miles and growing!) probably of no help to you seeing as how mine is still *new*... but like canddmeyer said, use synthetic oil. i did and i've barely heard it at all.
__________________
2008 Toyota Tacoma
DC/SB/4.0/AT
K&N Air Filter / Cherry Bomb Extreme Single In/Dual Out
Dual 3" Black Powdercoated Tips
08impulseredtacoma is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2008, 09:05 PM   #13 (permalink)
Stupid is stupid does
 
lotust's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: NY Long Island
Posts: 5,552
Thanks: 42
Thanked 2 Times in 2 Posts
iTrader Score: 3 reviews
View lotust's Photo Gallery
my 08 tundra makes the same racket at startup on cold days. Its got synthetic in there too.
__________________

295/65/18 Goodyear Duratracs:2.5" lift in the front with 1" rear Block
JBA single exhaust:HID's W/Led's inside:Nfabs
E&G grill insert:ARE Z topper:Overhead DVD for my son:Front DVD for me
lotust is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Toyota Nation Forum : Toyota Car and Truck Forums > Toyota Truck, SUV and Van Forums > Tacoma Forum > 2nd Generation (2005+)

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -5. The time now is 12:38 PM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.
ToyotaNation.com is an independent Toyota/Lexus enthusiast website. ToyotaNation.com is not sponsored by or in any way affiliated with Toyota Motor Sales, USA, Inc. The Toyota, Lexus and Scion names and logos are trademarks owned by Toyota Motor Sales, USA, Inc.