2009 prius not starting. starting problem - Toyota Nation Forum : Toyota Car and Truck Forums
Prius 2nd Gen - Hybrid (2004-2009) Toyota Prius Hybrid discussion for years 2004-2009.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 9 Old 05-14-2019, 09:49 AM Thread Starter
New TN User
 
Join Date: Mar 2015
Posts: 24
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader Score: 0 reviews
(Thread Starter)
2009 prius not starting. starting problem

2009 Prius everything turns on, brake light working when i step on the brake pedal. fob remote open and close all doors and trunk. i put in a new aux battery. i bought the battery from Toyota dealership.

there is a triangle light with exclamation

when i turn on the car i get a red or amber light on the push bottom.

please see attach pictures of the display

it will go into neutral but not drive or reverse. i can hear all the clicks/sounds from the trunk and in the hood and when i turn on the car and i can also hear the noise r sound from the hood when i open the driver door.

please please help me fix the car.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMG_20190513_191730.jpg
Views:	6
Size:	513.6 KB
ID:	240526   Click image for larger version

Name:	IMG_20190513_191737.jpg
Views:	9
Size:	500.2 KB
ID:	240528   Click image for larger version

Name:	IMG_20190513_192303.jpg
Views:	12
Size:	694.4 KB
ID:	240530   Click image for larger version

Name:	IMG_20190513_191805.jpg
Views:	9
Size:	370.6 KB
ID:	240532   Click image for larger version

Name:	IMG_20190513_192334.jpg
Views:	7
Size:	327.8 KB
ID:	240534  


Last edited by rzkas; 05-14-2019 at 10:20 AM.
rzkas is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 9 Old 05-14-2019, 10:24 AM
Moderator
 
ukrkoz's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Pac NW
Posts: 5,250
Mentioned: 19 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quoted: 834 Post(s)
Thanks: 53
Thanked 445 Times in 392 Posts
Lifetime Supreme Member
Garage
iTrader Score: 0 reviews
Isn't there a red MAIN battery light? I am assuming, it tells you hybrid battery is low charge.



ukrkoz is online now  
post #3 of 9 Old 05-14-2019, 10:30 AM Thread Starter
New TN User
 
Join Date: Mar 2015
Posts: 24
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader Score: 0 reviews
(Thread Starter)
i posted pictures of the dash and stereo. on the stereo screen there are two light . a red car and battery with word main. please please where you to see the pictures i uploaded. thank you for reaching out to help me fix the problem
rzkas is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 9 Old 05-14-2019, 02:44 PM
Moderator
 
ukrkoz's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Pac NW
Posts: 5,250
Mentioned: 19 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quoted: 834 Post(s)
Thanks: 53
Thanked 445 Times in 392 Posts
Lifetime Supreme Member
Garage
iTrader Score: 0 reviews
I never owned a Prius, it just makes sense - red MAIN battery logo = low main battery charge. Unless it's normal to be that way, until it starts. Red triangle may be caused by variety of issues, it is simple general warning sign.



Try this:


http://www.phoenixhybridbatteries.co...car-wont-start



ukrkoz is online now  
post #5 of 9 Old 05-17-2019, 11:15 AM Thread Starter
New TN User
 
Join Date: Mar 2015
Posts: 24
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader Score: 0 reviews
(Thread Starter)
i checked for codes today. i only get one code.

the code is . POAFA
rzkas is offline  
post #6 of 9 Old 05-17-2019, 03:59 PM
Moderator
 
ukrkoz's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Pac NW
Posts: 5,250
Mentioned: 19 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quoted: 834 Post(s)
Thanks: 53
Thanked 445 Times in 392 Posts
Lifetime Supreme Member
Garage
iTrader Score: 0 reviews
https://priuschat.com/threads/troubl...-poafa.145325/


  • OBD II P0AFA
OBD-II Code High voltage system may not operate is defined as a Hybrid Battery System Voltage Low
The hybrid battery pack is composed of many individual battery cells (sometimes over 300 cells). The Hybrid Powertrain Control Module monitors the total voltage output of the hybrid battery pack. If the total output from the battery pack is lower than what it should be, code P0AFA will set.The High Voltage System may not function.
High voltage system may not operate Symptoms

  • High voltage system may not operate
  • Vehicle will not charge
Common Problems That Trigger the P0AFA Code

  • Auxiliary 12V battery failure
  • Battery Energy Control Module (BECM) failure
  • High voltage battery assembly failure



ukrkoz is online now  
post #7 of 9 Old 05-17-2019, 04:04 PM
Moderator
 
ukrkoz's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Pac NW
Posts: 5,250
Mentioned: 19 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quoted: 834 Post(s)
Thanks: 53
Thanked 445 Times in 392 Posts
Lifetime Supreme Member
Garage
iTrader Score: 0 reviews
I know you replaced 12V battery.
Question is - how much do you drive that Prius? 12V is charged off the hybrid battery. For car that sits a lot, 12V gets undercharged. Did you try to jump start 12V or charge it? You do not jump on the battery terminals. Find main fuse block under the hood. In its middle there should be large nut, that's your positive for jumping. Or, copper plate. Then negative will be any good negative on the engine.

Worth trying.



ukrkoz is online now  
post #8 of 9 Old 05-17-2019, 05:10 PM Thread Starter
New TN User
 
Join Date: Mar 2015
Posts: 24
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader Score: 0 reviews
(Thread Starter)
the car is not drivable because it doesn't start or go into ready mode and i cannot shift the gears into drive or reverse except neutral. it sat for about two months. i have charged the battery with a trickle charger from the hood. it is fully charged
rzkas is offline  
post #9 of 9 Old 05-22-2019, 05:49 PM Thread Starter
New TN User
 
Join Date: Mar 2015
Posts: 24
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader Score: 0 reviews
(Thread Starter)
i have started take apart the hybrid battery. the hybrid battery computer the orange plug in has some burnt or corrosion areas between pins #7 to 9
rzkas is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Toyota Nation Forum : Toyota Car and Truck Forums > Toyota Hybrid Forum > Prius Forum > Prius 2nd Gen - Hybrid (2004-2009)

Bookmarks

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome