TPMS on camry 2012 - Toyota Nation Forum : Toyota Car and Truck Forums
Camry 7th Generation (2012-2017) Toyota Camry Discussion for years: 2012-2017

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 15 Old 08-13-2014, 03:18 PM Thread Starter
New TN User
 
Join Date: Aug 2014
Location: Mexico City
Posts: 6
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader Score: 0 reviews
(Thread Starter)
Question TPMS on camry 2012

Hello guys, I'm new here.

I have a camry 2012 l4 xle, i recent was bought q month ago but it seems like doesn't have TPMS, I thought it should have it, how can I'm sure it have it or not and if not how I can install it as OEM with the measurement in the factory navigator?


Thanks for your support!
DarkNekoRockman is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 15 Old 08-13-2014, 05:18 PM
This Space For Rent
 
humanoid's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Sunny SoCal
Posts: 14,154
Mentioned: 12 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 561 Post(s)
Thanks: 1,268
Thanked 699 Times in 614 Posts
Lifetime Supreme Member
iTrader Score: 3 reviews
You do have a TPMS system, but it won't tell each individual tire pressure.



humanoid is offline  
post #3 of 15 Old 08-13-2014, 06:44 PM
Senior TN Member
 
dyapanis's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: California
Posts: 2,263
Mentioned: 4 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 309 Post(s)
Thanks: 557
Thanked 322 Times in 276 Posts
iTrader Score: 1 reviews
press the CAR button on your center console and select TIRE PRESSURE and it should display the tire pressure readings on all 4 tires. if you don't get a reading after waiting for a minute or 2 after start-up then it means either you do not have a TPMS sensor or they are defective. you need to go to a tire shop or your dealer to get it installed and programmed.

btw...welcome to TN!


12 SE, Morimoto XB35 & XB LED fogs, B/U Cam, JDM Visors,
RF/Kicker Spkrs, VLEDS Brakes, WT Mats/Cargo, TRD Shifter
dyapanis is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 15 Old 08-13-2014, 07:21 PM
This Space For Rent
 
humanoid's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Sunny SoCal
Posts: 14,154
Mentioned: 12 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 561 Post(s)
Thanks: 1,268
Thanked 699 Times in 614 Posts
Lifetime Supreme Member
iTrader Score: 3 reviews
I thought individual tire readings weren't available on 2012s? Or did they start that in 2013?



humanoid is offline  
post #5 of 15 Old 08-13-2014, 10:30 PM Thread Starter
New TN User
 
Join Date: Aug 2014
Location: Mexico City
Posts: 6
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader Score: 0 reviews
(Thread Starter)
There's no "tire pressure" option when I press the car button, I can only choose fuel efficiency.

I already looking for other option to found the tire pressure, but didn't found. I'm not sure if my car has the system or could have it but needs the sensors.
DarkNekoRockman is offline  
post #6 of 15 Old 08-13-2014, 10:52 PM
It's Official
 
Join Date: Oct 2010
Location: Northern VA
Posts: 9,215
Mentioned: 93 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1130 Post(s)
Thanks: 966
Thanked 1,071 Times in 880 Posts
Garage
iTrader Score: 1 reviews
Quote:
Originally Posted by humanoid View Post
I thought individual tire readings weren't available on 2012s? Or did they start that in 2013?
2012's have the tire readout on the screen. 2013+ do not.

2016 Tundra - DC | Limited | TRD | 5.7 | 4x4 | Lux Pack | Ceramic Tint | Husky X-Act Contour | AMP PowerSteps | TRD Sway Bar | TRD Exhaust
GreatAvalon is offline  
The Following User Says Thank You to GreatAvalon For This Useful Post:
humanoid (08-13-2014)
post #7 of 15 Old 08-13-2014, 11:09 PM
Senior TN Member
 
dyapanis's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: California
Posts: 2,263
Mentioned: 4 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 309 Post(s)
Thanks: 557
Thanked 322 Times in 276 Posts
iTrader Score: 1 reviews
Quote:
Originally Posted by DarkNekoRockman View Post
There's no "tire pressure" option when I press the car button, I can only choose fuel efficiency.

I already looking for other option to found the tire pressure, but didn't found. I'm not sure if my car has the system or could have it but needs the sensors.
are you sure you have a 2012?


12 SE, Morimoto XB35 & XB LED fogs, B/U Cam, JDM Visors,
RF/Kicker Spkrs, VLEDS Brakes, WT Mats/Cargo, TRD Shifter
dyapanis is offline  
post #8 of 15 Old 08-13-2014, 11:39 PM
Official TN Member
 
m.ruby02's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Revere & Cape Cod, MA
Posts: 197
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 13 Post(s)
Thanks: 42
Thanked 6 Times in 5 Posts
iTrader Score: 0 reviews
I miss that feature on my 2012 SE. I bought my 2014 SE and it no longer will give any readout for the TPMS on the radio screen- also noticed they did away with the reset button that was in the glove box too. Wonder why they did that?

---Matt R.-
--Revere & Cape Cod, MA--
-Ruby Red Pearl 2016 Camry SE I4 'Dorothy'-
-35K HIDs-
-Interior LED conversion-
m.ruby02 is offline  
post #9 of 15 Old 08-14-2014, 01:49 AM
Senior TN Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: San Antonio
Posts: 1,679
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 60 Post(s)
Thanks: 32
Thanked 169 Times in 156 Posts
iTrader Score: 0 reviews
The Camry may not come with TPMS in Mexico. I do not see TPMS listed as a standard feature for any of the Camry trim levels on the Mexico Toyota website.

What are the laws in Mexico pertaining to TPMS? In the US TPMS is required for all cars, is it the same in Mexico?
Chris311 is offline  
The Following User Says Thank You to Chris311 For This Useful Post:
GreatAvalon (08-14-2014)
post #10 of 15 Old 08-14-2014, 11:12 AM
It's Official
 
Join Date: Oct 2010
Location: Northern VA
Posts: 9,215
Mentioned: 93 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1130 Post(s)
Thanks: 966
Thanked 1,071 Times in 880 Posts
Garage
iTrader Score: 1 reviews
Didn't see OP was in Mexico. Good catch.

2016 Tundra - DC | Limited | TRD | 5.7 | 4x4 | Lux Pack | Ceramic Tint | Husky X-Act Contour | AMP PowerSteps | TRD Sway Bar | TRD Exhaust
GreatAvalon is offline  
post #11 of 15 Old 08-14-2014, 04:36 PM
Official TN Member
 
Join Date: Feb 2013
Location: Toronto ON
Posts: 249
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 19 Post(s)
Thanks: 8
Thanked 8 Times in 6 Posts
iTrader Score: 0 reviews
There is no TPMS on LE in Canada, maybe same in Mexico?

Toyota Camry LE 2012 2.5L 54K km
Mazda5 2012 107K km

Creepy Dude is offline  
post #12 of 15 Old 08-14-2014, 11:02 PM Thread Starter
New TN User
 
Join Date: Aug 2014
Location: Mexico City
Posts: 6
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader Score: 0 reviews
(Thread Starter)
Quote:
Originally Posted by Chris311 View Post
The Camry may not come with TPMS in Mexico. I do not see TPMS listed as a standard feature for any of the Camry trim levels on the Mexico Toyota website.

What are the laws in Mexico pertaining to TPMS? In the US TPMS is required for all cars, is it the same in Mexico?
Yeah, you're right, here are not laws related tpms.

It could be any chance to install it as factory and displays in oem navigator?
DarkNekoRockman is offline  
post #13 of 15 Old 08-14-2014, 11:06 PM
Senior TN Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: San Antonio
Posts: 1,679
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 60 Post(s)
Thanks: 32
Thanked 169 Times in 156 Posts
iTrader Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by DarkNekoRockman View Post
Yeah, you're right, here are not laws related tpms.

It could be any chance to install it as factory and displays in oem navigator?

If it was, it should be displayed on the screen. If it is not there, I am afraid you probably don't have TPMS

As for an aftermarket kit that works with the stock screen, you can try asking your dealership if they can order you the factory TPMS kit.

Hopefully someone else will come along who has done something similar with more information.
Chris311 is offline  
post #14 of 15 Old 08-15-2014, 09:02 AM
Official TN Member
 
Join Date: Feb 2013
Location: Toronto ON
Posts: 249
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 19 Post(s)
Thanks: 8
Thanked 8 Times in 6 Posts
iTrader Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by DarkNekoRockman View Post
Yeah, you're right, here are not laws related tpms.

It could be any chance to install it as factory and displays in oem navigator?
That is going to be expensive and not needed (IMO). TPMS often malfunctions and gets broken when replacing tires. You can definitely live without.

Toyota Camry LE 2012 2.5L 54K km
Mazda5 2012 107K km


Last edited by Creepy Dude; 08-15-2014 at 10:52 AM.
Creepy Dude is offline  
post #15 of 15 Old 08-15-2014, 12:06 PM
Senior TN Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: Austin, Texas
Posts: 1,537
Mentioned: 10 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 230 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 124 Times in 118 Posts
iTrader Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by Creepy Dude View Post
That is going to be expensive and not needed (IMO). TPMS often malfunctions and gets broken when replacing tires. You can definitely live without.
I agree. Go buy a good quality tire pressure gauge and check your tires every now and then. TPMS has been out for a while now, I imagine that there are tens of thousands of cars driving around with tire pressure idiot light on, the driver not caring and often not even knowing what the light means. Here is a prime example form this very forum.

"Starting a few days ago, three lights on my dashboard display started to turn on. Sometimes they don't turn on for a few minutes after the car is running, but they do eventually turn on. The first is a red "BRAKE" light above the gas gauge. The second is a yellow/orange "ABS" light above the speedometer. And the last is a yellow/orange symbol of a car sliding, or swerving, this one besides the RPM gauge. What do they mean and why would they suddenly start turning on together? Thank you for whatever help you can give."

Last edited by chuckoff; 08-15-2014 at 12:08 PM.
chuckoff is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Toyota Nation Forum : Toyota Car and Truck Forums > Toyota Passenger and Sports Car Forums > Camry and Solara Forum > Camry 7th Generation (2012-2017)

Bookmarks

Tags
tpms

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome