Air conditioning on passenger side only | 2014 LE - Toyota Nation Forum : Toyota Car and Truck Forums
Corolla 11th Gen (Sedan 2014-2019)/Scion iM (2016-2018) Forums dedicated to the 11th generation Toyota Corolla, as well as the directly related Scion iM

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 7 Old 06-09-2019, 07:35 PM Thread Starter
New TN User
 
Join Date: Jun 2019
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader Score: 0 reviews
(Thread Starter)
Air conditioning on passenger side only | 2014 LE

New here, did a quick search but didn't find a solution. I have a 2014 LE that the AC will only blow cold on the passenger side. I have tried all combinations of vent sections and cant get it cold on any of the driver side vents. Even with AC on high, it still blows warm air, but the passenger side is cold like its supposed to be. Could this be a blend door issue? I have tried to locate one on the drivers side but I cannot find it. Does anyone have any ideas as to what could cause this? It seems odd since the car doesn't and didn't have dual climate zones, until now.
htbracy is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 Old 06-10-2019, 08:02 AM
Senior TN Member
 
Join Date: May 2014
Location: Canada
Posts: 1,091
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 395 Post(s)
Thanks: 13
Thanked 86 Times in 81 Posts
iTrader Score: 0 reviews
No dual-zone indeed. From what you say, I can't be sure if you tested all other vents possible combinations separately ("def" only, dash only, floor only - including under the seat) to see if there could be a duct problem but it's unlikely, since you mention it does blow, only with warm air. It may seem counter-intuitive since you get come cold air somewhere but two basics may still be the culprit : clogged cabin filter or system low on refrigerant for some reason.
jolly is offline  
post #3 of 7 Old 06-10-2019, 10:29 AM Thread Starter
New TN User
 
Join Date: Jun 2019
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader Score: 0 reviews
(Thread Starter)
Quote:
Originally Posted by jolly View Post
No dual-zone indeed. From what you say, I can't be sure if you tested all other vents possible combinations separately ("def" only, dash only, floor only - including under the seat) to see if there could be a duct problem but it's unlikely, since you mention it does blow, only with warm air. It may seem counter-intuitive since you get come cold air somewhere but two basics may still be the culprit : clogged cabin filter or system low on refrigerant for some reason.
The cabin air filter was replaced. That was much needed. It did help airflow but the temp didn't change.
htbracy is offline  
post #4 of 7 Old 06-12-2019, 06:14 AM
New TN User
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 5
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader Score: 0 reviews
You need 4-60 air conditioning!

4 windows down, 60 MPH!
Mikev0882 is offline  
post #5 of 7 Old 06-12-2019, 04:26 PM
Senior TN Member
 
Join Date: May 2014
Location: Canada
Posts: 1,091
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 395 Post(s)
Thanks: 13
Thanked 86 Times in 81 Posts
iTrader Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by htbracy View Post
The cabin air filter was replaced. That was much needed. It did help airflow but the temp didn't change.
That leave checking the refrigerant level of the system.
jolly is offline  
post #6 of 7 Old 06-12-2019, 10:39 PM
Moderator
 
75aces's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Valley of the Sun
Posts: 4,352
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 987 Post(s)
Thanks: 62
Thanked 212 Times in 206 Posts
Lifetime Supreme Member
Garage
iTrader Score: 0 reviews
Clogged heater core.

In the garage,

9th Gen Corolla XRS
2012 Mazda 5

"If it ain't broke yet, it's probably still working like a Swiss time piece; until you open it up and all hell breaks loose"
75aces is online now  
post #7 of 7 Old 06-13-2019, 12:33 AM
Got Pyro?
 
funman1's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Roseville, CA
Posts: 6,272
Mentioned: 48 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 816 Post(s)
Thanks: 701
Thanked 607 Times in 517 Posts
Lifetime Supreme Member
Garage
iTrader Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by 75aces View Post
Clogged heater core.
clogged heater would not cause this...
I'm guessing it's low on R134 lately the way Toyota has been designing the evap systems.
Instead of going horizontal and then up and down They go vertical from right to left.
So when it starts to get low one side is colder than the other.

Professional Pyro..
No really; I get paid to blow stuff up...
funman1 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Toyota Nation Forum : Toyota Car and Truck Forums > Toyota Passenger and Sports Car Forums > Corolla and Matrix Forum > Corolla 11th Gen (Sedan 2014-2019)/Scion iM (2016-2018)

Bookmarks

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome