Toyota Nation Forum banner

1 - 14 of 14 Posts

·
Registered
Joined
·
34 Posts
Discussion Starter #1
I have a 1994 5 speed 1.6l Corolla. The tires are new, and so is the timing belt and all tune-up related components. The car is smooth except when I accelerate or go up hills in 5th gear around 60mph. Any ideas? Thanks, Bert
 

·
Registered
Joined
·
34 Posts
Discussion Starter #4
The same thing happens at lower speeds. The rpms are high enough to not need to drop down to fourth gear. Bert
 

·
XRSs'n
Joined
·
505 Posts
mine shakes when i put on my stock tires around 100 kph..but with my 16"x7 rims that skaking thing is is gone...i could go on for 160 kph still never shakes......but then again i guess i lowered my car with B and G's which makes a big diff...
 

·
Registered
Joined
·
217 Posts
allingment and suspensio. check both, make sure you don't have any torn bushings. Basically check your struts.
 

·
The Return of the Red Coupe
2010 RAV4 V6
Joined
·
19,666 Posts
if you're doing 55-60mph in 5th gear then you should be ok, you shouldn't need to drop to 4th.. my bet is that one of your engine mounts is probably bad. :)
 

·
Registered
Joined
·
34 Posts
Discussion Starter #8
Thanks. I think the engine mount idea sounds like something to look into. I'll let you know what I find. Bert
 

·
Registered
Joined
·
34 Posts
Discussion Starter #9
The motor mounts check out OK. I did a visial check and looked for excessive engine movement with the brakes on while letting the clutch out in 1st and reverse.
It feels like an unbalanced wheel. But, I have rotated the tires with no change and the tires are only about 1000 miles old. Any more thoughts? Thanks, Bert
 

·
Registered
Joined
·
9 Posts
vibration under acceleration

if you feel a vibration when you're giving it gas it's usually CV joints. floor it in second and see if you feel a vibration that goes away once you let up on the throttle.
 

·
Registered
Joined
·
34 Posts
Discussion Starter #12
I could not get it to shake in 2nd gear with full throttle. It will shake some in 4th but much more in 5th above 55mph when accelerating. With light throttle or none there is no shake. Can I get under the car and grab the drive axles and inspect them to find that they are causing the shake? The car has 87k miles. The CV joints do not click when the steering is full left or right. Thanks, Bert
 

·
Registered
Joined
·
34 Posts
Discussion Starter #13
The problem ended up being the inner drive axle joint on the passengers side. The boot was not split but still it had lost a lot of it's grease. The grease was splattered onto the firewall. My mechanic said that this is fairly common on this car (Prizm's too). So, look for grease on the firewall near the inner joint, passenger side. If you find grease here, regrease the joint before it wears out like mine did. Thanks for the tips, Bert
 
1 - 14 of 14 Posts
Top