Toyota Forum banner

Kamera przednia niedostępna

2 reading
147K views 27 replies 24 participants last post by  jtomkiewicz1067_5594  
#1 ·
Zastanawiałem się, czy ktoś z opcją systemu kamer z lotu ptaka widział komunikat ostrzegawczy "Kamera przednia niedostępna" na desce rozdzielczej po pierwszym uruchomieniu samochodu? Zdarzyło mi się to dwa razy na 7000 mil. Pomarańczowa lampka ostrzegawcza "System zapobiegania kolizjom niedostępny" również włącza się w tym czasie. Sprawdziłem przednią kamerę podczas tego ostrzeżenia, naciskając przycisk widoku kamery po lewej stronie deski rozdzielczej i przednia kamera rzeczywiście działa. Komunikat i lampka ostrzegawcza znikają same w ciągu minuty lub dwóch. Zastanawiam się tylko, czy ktoś jeszcze to widział.

#3 ·
To tak naprawdę nie ma nic wspólnego z kamerą 360 stopni. Kamera, która nie działa, to ta w lusterku wstecznym. U mnie zdarzyło się to raz i zniknęło po około 30 sekundach.
To wyjaśnia sprawę. Zastanawiałem się, dlaczego usterka w przedniej kamerze wizualnej miałaby powodować usterkę w systemie zapobiegania kolizjom. Dobrze wiedzieć, że nie jestem jedynym, który ma problem.

#5 ·
CHR 2018 - 9,650 mil - Las Vegas
Cześć, ten komunikat o błędzie pojawił się po raz pierwszy w moim C-HR.
Szczęśliwy Google zaprowadził mnie na to forum!
Funkcja przedniej kolizji pokazuje, że jest niedostępna, wraz z przednią kamerą 360 stopni.
Kamera cofania działa.
Zastanawiam się, czy *115 stopni ciepła ma coś wspólnego z usterką, czy komputer potrzebuje aktualizacji.
Idę jutro na przegląd po 10 tys. km.
Mam nadzieję, że to łatwa naprawa... zdecydowanie jedna z moich ulubionych funkcji jazdy po mieście ?

Attachments

#6 ·
Przytrafiło mi się to około 4 razy w ciągu ostatniego miesiąca. Uważam, że ma to związek z upałem. Tutaj, w południowej Kalifornii, kilka razy było powyżej 100 stopni (a nawet do 119 stopni). Zauważam ten problem, gdy po raz pierwszy uruchamiam samochód po tym, jak postał kilka godzin - ale tylko wtedy, gdy stoi w pełnym słońcu. Problem znika po kilku minutach.

Moim przypuszczeniem jest, że temperatura wewnętrzna samochodu wpływa na kamerę, chociaż nie sądzę, aby było to zabezpieczenie. Moje pytanie brzmi: dlaczego wpływa to również na unikanie kolizji? Jest to kontrolowane przez przedni radar (za emblematem Toyoty), a nie przez kamerę za lusterkiem wstecznym (jest to dla asystenta utrzymania pasa ruchu i automatycznych świateł drogowych).

#24 ·
Przytrafiło mi się to około 4 razy w ciągu ostatniego miesiąca. Uważam, że ma to związek z upałem. Tutaj, w południowej Kalifornii, kilka razy było powyżej 100 (nawet do 119). Zauważam ten problem, gdy po raz pierwszy uruchamiam samochód po tym, jak postał kilka godzin - ale tylko wtedy, gdy stoi w pełnym słońcu. Znika po kilku minutach.

Moim przypuszczeniem jest, że temperatura wewnętrzna samochodu coś robi z kamerą, chociaż nie sądzę, żeby to była ochrona. Moje pytanie brzmi: dlaczego wpływa to również na unikanie kolizji? Jest to kontrolowane przez przedni radar (za emblematem Toyoty), a nie kamerę za lusterkiem wstecznym (służy to do asystenta utrzymania pasa ruchu i automatycznych świateł drogowych)
Mieszkam na gorącej pustyni w południowej Kalifornii i mam samochód od 6 lat i po raz pierwszy to widzę. Dzieje się to również wtedy, gdy stoi w bezpośrednim, gorącym słońcu o temperaturze 110 stopni i więcej

#9 ·
Mam ten sam problem prawie codziennie po pracy. Myślę, że to również upał w Teksasie. Dealer nie wie, co się dzieje i nie ma rozwiązania. Sprawdzają kody i tak dalej, ale ponieważ to się nie dzieje, gdy go przywożę, mówią, że nic się nie dzieje.
Jeśli zdarzało się to ostatnio z powodu upału, najprawdopodobniej to upał. Czy zdarzyło się to wcześniej bez nadmiernego upału?

#10 ·
Witajcie wszyscy, mam tutaj w Arizonie "nowego" 2019 Toyota Corolla XSE Hatch. Widziałem, jak to samo dzieje się w moim pojeździe... prawie codziennie. Nawet mój panel wskaźników na desce rozdzielczej zachowywał się w ten sposób (panel zgasł). Tak, jest około 119 stopni F, kiedy to się dzieje. Temperatura ma coś wspólnego z... albo jest to rzeczywista temperatura, albo sygnał czujnika ma taki odczyt temperatury. Ponieważ mój samochód jest stosunkowo nowy... dwa tygodnie nowy dla mnie, wkrótce wybiorę się do mojego dealera, aby zapytać.

Zazwyczaj, kiedy zjeżdżam na pobocze, całkowicie wyłączam samochód, liczę do 60 i uruchamiam ponownie, błąd zostaje usunięty.

#21 ·
Witajcie wszyscy, mam tutaj w Arizonie "nowego" Toyotę Corolla XSE Hatch z 2019 roku. Widziałem to samo w moim pojeździe... prawie codziennie. Nawet panel wskaźników na desce rozdzielczej zachowywał się w ten sposób (panel zgasł). Tak, dzieje się to w temperaturze około 119 stopni F. Temperatura ma z tym coś wspólnego... albo jest to rzeczywista temperatura, albo sygnał z czujnika ma taki odczyt temperatury. Ponieważ mój samochód jest stosunkowo nowy... dwa tygodnie nowy dla mnie, wkrótce wybiorę się do mojego dealera, aby zapytać.

Zazwyczaj, gdy zjeżdżam na pobocze, całkowicie wyłączam samochód, liczę do 60 i uruchamiam ponownie, błąd zostaje usunięty.
Proszę, co zrobiłeś, żeby to naprawić, to dokładnie mój problem

#12 ·
Dzięki za odpowiedź. Chciałbym, żeby było to dla mnie wykonalne. To, co mówisz, jest łatwiejsze do powiedzenia niż zrobienia. Samochód stoi na parkingu przez cały dzień, podczas gdy ja pracuję w korporacji. W ostatnich dniach w metropolii Phoenix mieliśmy do czynienia z nadmiernymi ostrzeżeniami przed upałami.

#14 ·
Zastanawiałem się, czy ktoś z opcją systemu kamer z lotu ptaka widział komunikat ostrzegawczy "Przednia kamera niedostępna" na desce rozdzielczej po uruchomieniu samochodu? Zdarzyło mi się to dwa razy na 7000 mil. Pomarańczowa lampka ostrzegawcza "System zapobiegania kolizjom niedostępny" również się włącza w tym czasie. Sprawdziłem przednią kamerę podczas tego ostrzeżenia, naciskając przycisk widoku kamery po lewej stronie deski rozdzielczej i przednia kamera rzeczywiście działa. Komunikat i lampka ostrzegawcza znikają same w ciągu minuty lub dwóch. Zastanawiam się tylko, czy ktoś jeszcze to widział.
Nie ma problemu z kamerą ani niczym innym. Wewnątrz logo Toyoty z przodu samochodu znajduje się czujnik i jeśli wyczyścisz to logo, błąd zniknie i znów będzie działać. Mój był pokryty lodem i śniegiem, wyczyściłem go i znów działa.

#25 ·
Zastanawiałem się, czy ktoś z opcją systemu kamer z lotu ptaka widział komunikat ostrzegawczy "Kamera przednia niedostępna" na desce rozdzielczej po pierwszym uruchomieniu samochodu? Zdarzyło mi się to dwa razy na 7000 mil. Pomarańczowa lampka ostrzegawcza "System zapobiegania kolizjom niedostępny" również włącza się w tym czasie. Sprawdziłem przednią kamerę podczas tego ostrzeżenia, naciskając przycisk widoku kamery po lewej stronie deski rozdzielczej i przednia kamera rzeczywiście działa. Komunikat i lampka ostrzegawcza znikają same w ciągu minuty lub dwóch. Zastanawiam się tylko, czy ktoś jeszcze to widział.
Tak, mam tę kamerę niedostępną w moim Toyota rav4 2024. Kupiłem ten samochód w październiku, ale zauważyłem ten problem w połowie listopada. Jestem teraz w Toyota East Gate Henderson i mój doradca serwisowy mówi mi, że to normalne. Nie zgodziłem się i chciałem, żeby to sprawdzili. Oczywiście jest problem i muszą go rozwiązać. Bardzo rozczarowujące i czasochłonne!!!!

#26 ·
Tak, mam niedostępną kamerę w moim Toyota rav4 2024. Kupiłem ten samochód w październiku, ale zauważyłem ten problem w połowie listopada. Jestem teraz w Toyota East Gate Henderson i mój doradca serwisowy mówi mi, że to normalne. Nie zgodziłem się i chciałem, żeby to sprawdzili. Oczywiście jest problem i muszą go rozwiązać. Bardzo rozczarowujące i czasochłonne!!!!
Ten sam problem, z moim nowym rav4 2024. To takie frustrujące. Zachowują się, jakbym był szalony. Włącza się i wyłącza. Oczywiście coś jest nie tak z kamerą, oprogramowaniem lub ustawieniem przedniej szyby.

#27 ·
Mam ten sam problem, z tym że u mnie występuje w zimnie, okna nie muszą być oszronione, wystarczy że jest zimno, nigdy nie miałem tego problemu w upale, chociaż upał wypaczył wykładzinę, która biegnie od obiektywu kamery do przedniej szyby, jak mały trójkątny kawałek, który wygląda jak materiał, chociaż nie jestem pewien, ponieważ go nie rozebrałem.